Logo partner veiligheidshekwerken

Hekwerken en Machineafscherming

Intech Veiligheidshekwerken ontwerpt, produceert en installeert een compleet palet aan machineafschermingen. 

Ons assortiment bestaat uit productonderdelen die op elkaar zijn afgestemd en voldoen aan hoge kwaliteitseisen, zoals de machinerichtlijn, en ISO en NEN veiligheidsnormen. We produceren de hekwerken in onze eigen fabriek in Nederland.

We maken de veiligheidsdeuren, -poorten, en -hekwerken met modulaire componenten van staal, of in RVS (AISI 304L of AISI 316L). Ze zijn geschikt voor diverse industrieën, bijv. sectoren waar wordt gewerkt met speciale hygiënenormen zoals de voedingsmiddelenindustrie.

Gaaspanelen en hekwerkpalen

De hekwerkpalen hebben een standaardhoogte van 2100 mm, in de kleuren rood en geel, en worden afgewerkt met een lamellendop, robuuste zijstrippen en voetplaten voor meer stabiliteit. Deze kleurstelling bevordert de zichtbaarheid binnen de hele installatiezone. Maar uiteraard kunt u ook uw eigen kleur kiezen.

Voor de gaaspanelen hanteert Intech standaard vuurverzinkt of RAL 9004 (signaalzwart) draadstaal, van 1906 x 2470 mm. Door de versteviging aan de achterzijde kan het gaaspaneel zonder omranding worden gebruikt. Lengte en hoogte van het gaas kan daardoor eenvoudig worden aangepast naar uw gewenste afmetingen.

Aangepaste maatvoering en kleurstelling is uiteraard ook mogelijk. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

De hoogte van het hekwerk, de grootte van de openingen in de gaaspanelen worden in belangrijke mate bepaald door de veiligheidsafstanden tot de machine. Klik hier voor de afstandsvereisten.

Accessoires

Met slimme bevestigingen zoals de speciale koppel/montagehoek kunt u het gaaspaneel monteren aan bestaande kolommen en muren, of bestaand hekwerk eenvoudig uitbreiden.

Rubberen kantprofielen beschermen uw operators tegen scherpe randen bij openingen in het gaaspaneel. Ankerbouten vergroten de stabiliteit van de constructie.

Hekwerk als steun voor kabelgoten

De hekken worden vaak  uitgebreid met speciale steunen waarop kabelgoten gelegd kunnen worden. Deze kabelgoten zorgen dat flexibele leidingen en kabels optimaal ondersteund worden en bovenlangs de machine gevoerd worden. Zo dienen de hekwerken vaak als ‘hulpmiddel’ voor de elektrische bekabeling van de installatie.

Voorbeelden van onze hekwerkdeuren, toegangspoorten en de mogelijkheden voor gecontroleerde toe- of doorgang, zoals LoToTo sloten, vindt u op de pagina Deuren en Doorgangen.

Scroll naar boven

Fortress Interlocks amGard Pro

3. Deurslot:

Het weergegeven deurslot is er één met deurschuif en verplichte sleutel-uitname. De toegangssleutel, verkregen uit de sleutelschakelaar, moet in de onderste positie worden in gestoken waarna de bovenste veiligheidssleutel kan, en moet, worden uitgenomen om de deur te kunnen ontgrendelen.

4. Veiligheidssleutel:

De operator neemt de veiligheidssleutel met zich mee de installatie in.

Logo Intech Veiligheidshekwerken

Fortress Interlocks amGard Pro

1. Magneetspoel gestuurde sleutelschakelaar:

Na het doen van een aanvraag in de software wordt de installatie gecontroleerd spanningloos gemaakt. Daarna wordt de toegangssleutel vrijgegeven. De magneetspoel gestuurde sleutelschakelaar kunnen we bijvoorbeeld monteren in een lessenaar, of in een losse, vrij te plaatsen kast.

2. Toegangssleutel:

Met de verkregen toegangssleutel kan de operator naar het desbetreffende slot op een hekwerk.

Logo Intech Veiligheidshekwerken

Hekwerken, deuren, etc.

Onderdeel van de machineveiligheid bestaat uit fysieke hekwerken, deuren, schuifpoorten, hoog-laag hekwerken, pallet-sluizen, knelbeveiligingen, oversteekpoorten, stootpalen, aanrijdbeveiligingen, etc.

Omdat Intech beschikt over werktuigbouwkundig engineers en een mechanische werkplaats kan alle maatwerk geleverd worden uit eigen fabriek.

Logo Intech Veiligheidshekwerken

Elektrische besturing

De meeste veiligheidsfuncties als lichtschermen, toegangsaanvragen, trekkoorden, etc. vragen om elektrische besturing met behulp van een safety PLC. 

De elektrische bekabeling en bijvoorbeeld het aanpassen van de elektrische besturing om afschakeling van machines in de hoofdstroom mogelijk te maken (in plaats van de vroeger veel toegepaste afschakeling in de stuurstroom) is onderdeel van de dienstverlening van Intech. 

Zorgvuldig afschakelen van machines is niet alleen elektrisch maar soms ook hydraulisch of pneumatisch. Soms wil je juist ook de pneumatische of hydraulische druk intact laten!

Logo Intech Veiligheidshekwerken

Safety PLC programmering

De veiligheidsfuncties worden vaak geprogrammeerd in een safety PLC die alleen met behulp van een safety password te herprogrammeren is. Hiermee wordt voorkomen dat onbedoeld aanpassingen of overbruggingen gemaakt worden. 

In de safety PLC wordt de besturing van alle veiligheidsfuncties geprogrammeerd en wordt per slot, lichtscherm, toegangsaanvraag, etc. exact geregeld hoe de machine spanningsloos wordt gemaakt en op welke motorgroepen en zone(s) de veiligheidsfunctie betrekking heeft. 

De aard van de veiligheidsrisico’s vraagt om een safety performance level en een bijbehorende software-architectuur. Intech werkt met haar keuze van veiligheidscomponenten en software architectuur hoofdzakelijk op performance level D of E.

Logo Intech Veiligheidshekwerken

Zonering van de installatie

Een machine of installatie is vaak ingedeeld in zones. Een zone is een deel van de installatie waarvoor je kunt vragen om een veilige toegang. De daar aanwezige motoren worden dan gecontroleerd afgeschakeld waarna toegang verkregen wordt voor onderhoud of iets dergelijks. 

Door de toegangsdeur LoToTo te vergrendelen wordt tevens onbedoeld opstarten van de zone voorkomen. Het is belangrijk om te voorkomen dat vanuit een voorliggende zone producten of grondstoffen aangevoerd blijven worden. Zeker zo belangrijk is het om te voorkomen dat een operator onbedoeld vanuit een zone een aangrenzende zone inloopt die niet (volledig) is veiliggesteld!

Logo Intech Veiligheidshekwerken

Veiligheidsfuncties

Tijdens het ontwerp van de machine of installatie wordt ook duidelijk welke restrisico’s er overblijven. Voor deze restrisico’s worden er veiligheidsfuncties gedefinieerd. Te denken valt aan trekkoorden, lichtschermen, hekwerken, toegangsmogelijkheden met toegangsaanvraag, veiligheidschakelaars, etc. 

Hoewel een ‘noodstop’ geen echte veiligheidsfunctie is noemen we hem hierbij toch. Per veiligheidsfunctie wordt bepaald op welke zones van de installatie deze betrekking heeft en welke motorgroepen hier onder vallen. Dit vormt het uitgangspunt voor de programmering van de safety PLC.

Logo Intech Veiligheidshekwerken

Ontwerp van machine/installatie

Een machine wordt ontworpen volgens de Machinerichtlijn EN-ISO-12100. Hierbij wordt op basis van een risico inventarisatie in het ontwerp gestreefd naar het wegnemen of minimaliseren van zoveel mogelijk risico’s.

Logo Intech Veiligheidshekwerken