Over Intech

Intech Veiligheidshekwerken maakt onderdeel uit van Intech Installatieburo uit de regio Nijmegen, Nederland.

Intech Installatieburo ontwerpt, fabriceert en levert volledige machines en robotlijnen aan industriële maakbedrijven. Wij zijn specialist in de elektrotechniek, besturingssoftware en uiteraard machinebouw, inclusief industriële veiligheid. Het onderdeel Intech Veiligheidshekwerken richt zich op het laatste; het vergroten van de arboveiligheid rondom en binnen installatiezones. Wij leveren een compleet assortiment producten voor een robuuste machineafscherming.

Hoe werken wij

Het Intech-team staat voor: persoonlijke aandacht, flexibiliteit, vakmanschap, praktijkgericht, zeggen wat je doet en doen wat je zegt! Als directeur-eigenaar van dit mooie bedrijf kunt u mij hier altijd op aanspreken.

Intech Veiligheidshekwerken is partner voor zowel industriële bedrijven als ook collega-machinebouwers en industriële veiligheidsadviseurs. Kiest u voor een samenwerking met Intech dan kunt u rekenen op onze teamspirit, en korte communicatielijnen met één aanspreekpunt voor u.

Wij zijn een team van nuchtere mannen en vrouwen, dat zijn passie heeft in het ontwerpen, fabriceren en installeren van robuuste, innovatieve machines en machineveiligheidsconstructies. Wij hebben onze eigen fabriek in Nederland, en richten ons voornamelijk op de markten in de BeNeLux en Duitsland. Wij kiezen voor A-kwaliteit materialen, en zetten alles in het werk om u een effectieve oplossing voor uw machineveiligheidsvraag te bieden.

Van ontwerp tot aan oplevering en in bedrijf name richten wij ons op veiligheid én – behoud van – werkbaarheid in de productie-omgeving. Machineveiligheid gaat voor ons verder dan het plaatsen van veiligheidshekwerken. Op de homepage leest u meer over onze visie op een arboveilige werkbare machineafscherming.

Bekijk de uitleg over de visie van Intech ten aanzien van machineveiligheid (6 min.)

Het Intech team

Intech bestaat ruim 25 jaar en is opgericht door Harry van Heumen. In 2018 heeft Franc van den Berg Intech mogen overnemen. Hij werkt met een gedreven team van 20 medewerkers waarin alle relevante disciplines aanwezig zijn:

Franc richt zich als algemeen directeur op de commercie, innovatie en algemeen management van Intech. Zijn kennis en ervaring is divers; ondernemerschap en innovatie staan centraal in zijn carrière. Zo startte Franc in 1990 zijn adviesbureau Beco, dat zich richtte op duurzaam toekomstbestendig ondernemen en product- en procesoptimalisatie. Beco ging in 2012 over naar de accountantsfirma Ernst & Young, waar Franc kennismaakte met het vakgebied van non-financiële auditing. In 2018 maakte hij de overstap naar Intech Installatieburo.

Franc begrijpt als geen ander de uitdagingen waar industriële ondernemers voor staan: efficiënt produceren en tegelijkertijd de veiligheid voor medewerkers waarborgen, wat vaak tot extra handelingen en investeringen leidt. Zijn ambitie is om de maakindustrie te helpen hun arboveiligheid binnen de machine-installatiezones te optimaliseren met behoud van een werkbaar proces. Samen met zijn team bedenkt en levert Franc innovatieve oplossingen voor effectieve, werkbare machineafscherming.

Het Intech Management Team (van links naar rechts): Luuk Gebbing (Projectleider Werktuigbouw), Ronny van Berkel (Chef Werkplaats), Remi de Valk (Projectleider Elektro),  en Franc van den Berg (Directeur)

Projecten die wij hebben gedaan

In ons 25-jarig bestaan hebben we al vele klanten mogen helpen om een werkbare, veiligere installatiezone te realiseren. Van oorsprong leverde Intech veel aan grof-keramische industrie. Inmiddels weten ook andere industriële sectoren ons te vinden. 

Machine-installatie met veiligheidshekwerken

Wienerberger Azewijn
Video afspelen over Steenfabriek

Bekijk de video (2 min.) voor een impressie.

Veiliger looppad in stenenpers

Wienerberger Azewijn
Meebewegend looppad-Wienerberger

Project

Deze informatie volgt zo spoedig mogelijk.

Project

Deze informatie volgt zo spoedig mogelijk.
Scroll naar boven

Fortress Interlocks amGard Pro

3. Deurslot:

Het weergegeven deurslot is er één met deurschuif en verplichte sleutel-uitname. De toegangssleutel, verkregen uit de sleutelschakelaar, moet in de onderste positie worden in gestoken waarna de bovenste veiligheidssleutel kan, en moet, worden uitgenomen om de deur te kunnen ontgrendelen.

4. Veiligheidssleutel:

De operator neemt de veiligheidssleutel met zich mee de installatie in.

Logo Intech Veiligheidshekwerken

Fortress Interlocks amGard Pro

1. Magneetspoel gestuurde sleutelschakelaar:

Na het doen van een aanvraag in de software wordt de installatie gecontroleerd spanningloos gemaakt. Daarna wordt de toegangssleutel vrijgegeven. De magneetspoel gestuurde sleutelschakelaar kunnen we bijvoorbeeld monteren in een lessenaar, of in een losse, vrij te plaatsen kast.

2. Toegangssleutel:

Met de verkregen toegangssleutel kan de operator naar het desbetreffende slot op een hekwerk.

Logo Intech Veiligheidshekwerken

Hekwerken, deuren, etc.

Onderdeel van de machineveiligheid bestaat uit fysieke hekwerken, deuren, schuifpoorten, hoog-laag hekwerken, pallet-sluizen, knelbeveiligingen, oversteekpoorten, stootpalen, aanrijdbeveiligingen, etc.

Omdat Intech beschikt over werktuigbouwkundig engineers en een mechanische werkplaats kan alle maatwerk geleverd worden uit eigen fabriek.

Logo Intech Veiligheidshekwerken

Elektrische besturing

De meeste veiligheidsfuncties als lichtschermen, toegangsaanvragen, trekkoorden, etc. vragen om elektrische besturing met behulp van een safety PLC. 

De elektrische bekabeling en bijvoorbeeld het aanpassen van de elektrische besturing om afschakeling van machines in de hoofdstroom mogelijk te maken (in plaats van de vroeger veel toegepaste afschakeling in de stuurstroom) is onderdeel van de dienstverlening van Intech. 

Zorgvuldig afschakelen van machines is niet alleen elektrisch maar soms ook hydraulisch of pneumatisch. Soms wil je juist ook de pneumatische of hydraulische druk intact laten!

Logo Intech Veiligheidshekwerken

Safety PLC programmering

De veiligheidsfuncties worden vaak geprogrammeerd in een safety PLC die alleen met behulp van een safety password te herprogrammeren is. Hiermee wordt voorkomen dat onbedoeld aanpassingen of overbruggingen gemaakt worden. 

In de safety PLC wordt de besturing van alle veiligheidsfuncties geprogrammeerd en wordt per slot, lichtscherm, toegangsaanvraag, etc. exact geregeld hoe de machine spanningsloos wordt gemaakt en op welke motorgroepen en zone(s) de veiligheidsfunctie betrekking heeft. 

De aard van de veiligheidsrisico’s vraagt om een safety performance level en een bijbehorende software-architectuur. Intech werkt met haar keuze van veiligheidscomponenten en software architectuur hoofdzakelijk op performance level D of E.

Logo Intech Veiligheidshekwerken

Zonering van de installatie

Een machine of installatie is vaak ingedeeld in zones. Een zone is een deel van de installatie waarvoor je kunt vragen om een veilige toegang. De daar aanwezige motoren worden dan gecontroleerd afgeschakeld waarna toegang verkregen wordt voor onderhoud of iets dergelijks. 

Door de toegangsdeur LoToTo te vergrendelen wordt tevens onbedoeld opstarten van de zone voorkomen. Het is belangrijk om te voorkomen dat vanuit een voorliggende zone producten of grondstoffen aangevoerd blijven worden. Zeker zo belangrijk is het om te voorkomen dat een operator onbedoeld vanuit een zone een aangrenzende zone inloopt die niet (volledig) is veiliggesteld!

Logo Intech Veiligheidshekwerken

Veiligheidsfuncties

Tijdens het ontwerp van de machine of installatie wordt ook duidelijk welke restrisico’s er overblijven. Voor deze restrisico’s worden er veiligheidsfuncties gedefinieerd. Te denken valt aan trekkoorden, lichtschermen, hekwerken, toegangsmogelijkheden met toegangsaanvraag, veiligheidschakelaars, etc. 

Hoewel een ‘noodstop’ geen echte veiligheidsfunctie is noemen we hem hierbij toch. Per veiligheidsfunctie wordt bepaald op welke zones van de installatie deze betrekking heeft en welke motorgroepen hier onder vallen. Dit vormt het uitgangspunt voor de programmering van de safety PLC.

Logo Intech Veiligheidshekwerken

Ontwerp van machine/installatie

Een machine wordt ontworpen volgens de Machinerichtlijn EN-ISO-12100. Hierbij wordt op basis van een risico inventarisatie in het ontwerp gestreefd naar het wegnemen of minimaliseren van zoveel mogelijk risico’s.

Logo Intech Veiligheidshekwerken