Sluitsystemen en Veiligheidsschakelaars

Een belangrijk onderdeel van de hekwerk draaideuren en schuifdeuren is dat ze veilig toegang geven tot de installatie. Hiervoor dient er een degelijk sluitsysteem worden gemonteerd met de juiste veiligheidschakelaar. De keuze van de juiste veiligheid schakelaars is afhankelijk van de toepassing, wel of niet vergrendelen, power to lock of power to unlock systemen.

Intech Installatieburo adviseert u graag bij het kiezen van de juiste veiligheidsschakelaar bij de machine of installatie. Wij hanteren standaard bij vergrendelbarede veiligheidsschakelaars “power to lock” wat wil zeggen dat de deur door een kleine stroom wordt vastgehouden. Bij een stroomonderbreking of stroomuitval wordt het deurslot ontgrendeld en kan de deur worden geopend.

Intech schuifslot

Het Intech sluitsysteem is toepasbaar op alle Intech hekwerk draaideuren en schuifdeuren.
Kenmerken van de Intech deurschuif zijn:

De Intech deurschuif wordt standaard geleverd in een elektrolytisch verzinkte uitvoering.

Veiligheidsslot

Maak een afspraak met één van onze adviseurs om samen
vrijblijvend de veiligheidsproducten te bekijken!

Veiligheidsslot

Standaard sluitsystemen en veiligheidsschakelaars

Intech hanteert standaard (levering vanuit voorraad) onderstaande sluitsystemen en veiligheids-schakelaars. Andere sluitsystemen zijn op aanvraag verkrijgbaar.

Enkele veiligheidsschakelaars met vergrendeling zijn te bestellen met (mechanische) nood-ontgrendeling, het is ook mogelijk om een noodontgrendeling elektrisch uit te voeren.

Onderstaande veiligheidschakelaars met vergrendeling worden standaard met invoergeleiding geleverd.

Veiligheidssloten
Veiligheidssloten

Bediening

Veiligheidsschakelaars met vergrendeling worden toegepast als er gevaarlijke situatie kan ontstaan als een hekwerkdeur direct wordt geopend, bij deze veiligheidsschakelaars moet de installatie eerst tot stilstand worden gebracht voordat een hekwerkdeur kan worden geopend.

Voor een juiste werkwijze voor het openen en sluiten van hekwerkdeuren met vergrendeling hebben wij een standaard procedure ontwikkeld en deze samen met de bedieningkast in het veiligheidsprogramma opgenomen.

Het bekabelen en aasluiten van de bedieningkast kan op verschillende wijze, bedraad vanuit het hoofschakelpaneel tot en met profisafe. Vraag gerust onze productspecialisten naar de mogelijkheden.

Bedienkast

Standaard bedienkast

Electrische noodontgrendeling

Electrische noodontgrendeling

Procedure open-sluiten

Procedure openen/sluiten

Lock-out / Tag-out / Try-out systeem

Het veilig werken aan een machine geldt voor alle medewerkers, zowel voor operators tijdens productie als voor technici tijdens storingen en onderhoud, welke aan de machines moeten werken bij geopende hekwerkdeuren.

Om tijdens onderhoud en storingen veilig aan machines te kunnen werken kan er gebruik worden gemaakt van veiligheidsprocedure deze wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat installaties en machines die zijn veiliggesteld niet meer opgestart kunnen worden voorafgaand aan de voltooiing van onderhoud, storing of calamiteit. Deze veiligheidsprocedure Lock Out – Tag Out – Try Out (LOTOTO ) is gericht op het beschermen van personen die werkzaamheden uitvoeren aan installaties, machines of apparatuur. En voorkomt onbedoeld in beweging komen en/of het onbedoeld vrijkomen van energie en gevaarlijke stoffen.

Wij leveren ook de benodigde Lock-Out / Tag-Out / Try-Out (LOTOTO) systemen voor bescherming van uw werknemers tijdens werkzaamheden aan machines. Deze Lock-Out systemen kunnen standaard worden toegepast op onze deurschuiven en sluitsystemen. Een Lockout Station kan eenvoudig aan een gaaspaneel van een hekwerk worden bevestigd. Vervolgens zijn deze Lockout stations vrij door werknemers te gebruiken.

Lockoutstation
Lockoutstation

Advies procedures/werkinstructies

Wij kunnen u ook adviseren over procedures en werk instructies zoals:
1.  Machine afschakelen (Isoleren)
2. Energiebron vergrendeld (Lock Out)
3. TAG aanbrengen met de persoonlijke gegevens (Tag Out)
4. Controleren of de energiebron daadwerkelijk veilig is gesteld (Try         Out)

De borden met procedures worden klant specifiek gemaakt. Door toepassing van het LOTOTO systeem wordt het sluitsysteem middels een hangslot vergrendeld en kan men het hekwerk niet sluiten en daardoor de machine niet in bedrijf nemen. Ieder hangslot is voorzien van 1 sleutel, alleen deze medewerker die het sluitsysteem heeft vergrendeld kan het sluitsysteem weer ontgrendelen. Door de hangslot vermeerderaar kunnen meerdere personen een machine vergrendelen waardoor alle personen hun eigen hangslot moeten hebben verwijderd alvorens de machine weer te kunnen opstarten. Door middel van het gebruik van gekleurde hangsloten kunnen personen eenvoudig hun eigen kleur hangslot verwijderen.

Het LOTOTO kent vele procedure-mogelijkheden en kan daardoor volledig op uw situatie worden aangepast. Veel (inter)nationale bedrijven passen OSHA-normen toe voor het beheer van vergrendelingsprogramma’s en procedures. Het Intech LOTO systeem voldoet aan deze OSHA-richtlijn. De OSHA-norm 1910.147 heeft betrekking op LOTO en de controle over gevaarlijke energie. De vier cruciale punten van de OSHA lockout norm zijn :
1.  De inrichtingen moeten identificeerbaar zijn.
2.  De inrichtingen mogen alleen worden gebruikt voor het onder             controle houden van energie.
3.  Mogen niet worden gebruikt voor andere doeleinden.
4. Moeten aan de volgende eisen voldoen : duurzaam, standaard,             substantieel, identificeerbaar.